Herhangi biri gıda zehirlenmesine maruz kalabilir, ancak bazı insanların ciddi şekilde hastalanma olasılığı daha yüksektir.
Her yıl tahminen 6 Amerikalıdan 1'i (veya 48 milyon insan) hastalanmakta, 128.000'i hastanede yatmakta ve 3.000'i gıda kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Bununla birlikte, bazı insan gruplarının gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanma (gıda zehirlenmesi olarak da bilinir) veya ciddi şekilde hastalanma olasılığı daha yüksektir. Bazı grupların neden gıda zehirlenmesi için daha yüksek bir şansa sahip olduklarını ve kendilerini korumak için ne gibi adımlar atabileceklerini öğrenin.
Gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanma olasılığı daha fazla olan insanlar:
- 5 yaşından küçük çocuklar
- 65 yaş ve üstü yetişkinler
- Tıbbi durumlardan veya kanser, HIV / AIDS veya diyabet gibi tedavileri nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler
- Hamile kadın
Bazı insanlar yüksek risk altındadır
Bazı insanlar yiyecek zehirlenmesine maruz kalma ihtimalleri daha yüksektir, çünkü mikrop ve hastalıklarla mücadele edebilmeleri, çeşitli nedenlerle diğerlerininki kadar etkili değildir.
Küçük çocuklar hala gelişmekte olan bağışıklık sistemlerine sahiptir, bu nedenle mikrop ve hastalıklarla savaşma yetenekleri o kadar güçlü değildir. Yiyecek zehirlenmesi onlar için özellikle tehlikeli olabilir, çünkü hastalık ishal ve dehidrasyona neden olabilir. 5 yaşından küçük çocukların Salmonella enfeksiyonu geçirmeleri durumunda hastaneye yatırılma olasılıkları üç kat daha fazladır. Ve böbrek yetmezliği, E. coli O157 enfeksiyonu tanısı konan 5 yaş altı 7 çocuktan 1'inde görülür.
Yaşlı yetişkinler daha yüksek risk taşır çünkü insanlar yaşlandıkça bağışıklık sistemleri ve organları bir zamanlar olduğu gibi zararlı mikropları tanımaz ve onlardan kurtulmaz. Salmonella, Campylobacter, Listeria veya E. coli kaynaklı laboratuarda onaylanmış hastalıkları bulunan 65 yaş ve üstü insanların yaklaşık yarısı hastanede yatmaktadır.
Ağır Gıda Zehirlenmesinin Beş İşareti
Yiyecek zehirlenmesi ishal, kusma, mide bulantısı veya mide bulantısı gibi semptomlara neden olabilir. Eğer varsa doktorunuza görünün:
- Yüksek ateş (101.5 ° F'nin üzerinde)
- Kanlı ishal
- Sık kusma
- Üç günden fazla ishal
- Ağız kuruluğu ve boğaz gibi semptomlara neden olan ve ayakta dururken sersemlemiş olan dehidrasyon
Gıda Zehirlenmesini Önleyin
Siz veya ilgilendiğiniz biri bu yüksek riskli gruplardan biriyse, hangi gıdalardan kaçınacağınızı ve gıda zehirlenmesini önlemek için hangi adımları atabileceğinizi öğrenin.
Yiyecek zehirlenmesi olasılığı daha fazla olan kişiler aşağıdakileri yememelidir:
- az pişmiş veya çiğ hayvansal ürünler (et, kümes hayvanları, yumurta veya deniz ürünleri gibi)
- çiğ veya hafif pişmiş filizler
- pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve meyve suları
- yumuşak peynir (queso fresco gibi), pastörize süt ile yapılmış olarak etiketlenmediği sürece
Gıda Zehirlenmesini Önlemenin İpuçları
Temiz
Ellerinizi ve çalışma yüzeylerinizi sık sık yıkayın. Elleriniz, kaplar, kesme tahtaları ve tezgahlar dahil olmak üzere mutfağınızın birçok yerinde mikroplar hayatta kalabilir.
Ayrı
Alışveriş sepetinizde, buzdolabınızda ve yemek hazırlama alanında çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve hazır yiyeceklerden elde edilen yumurtaları ayırın.
pişirmek
Zararlı bakterileri öldürmek için yiyecekleri doğru iç sıcaklıkta pişirin. Bir yemek termometresi kullanın.
Soğuk
Buzdolabınızı 40oF'nin altında tutun. Artıkları 2 saat pişirdikten sonra (veya dışarıda 90 ° C'nin üzerinde ise 1 saat içinde) soğutun.
Yorumlar
Yorum Gönder